maanantai 23. maaliskuuta 2015

Paneelikaton maalaus

Uusi viikko aluillaan ja aloitetaan viikko lukijan pyynnöstä ohjeilla paneelikaton maalaukseen :) Pelkkä tumman katon maalaus peittävällä valkoisella raikastaa ja avartaa tilaa niin paljon että tila suurenee heti silmissä. Remonttikohteen katto oli siis ensimmäinen kohde joka maalattiin ja ainahan remppa kannattaa aloittaa katosta. 80-luvun tumma paneelikatto madalsi pientä tilaa, joten oli selvää että paneelit maalataan valkoisiksi.
Aluksi katto pestiin hyvin kidesoodaliuoksella kahteen kertaan (hyvä, edullinen ja myrkytön pesuaine) ja huuhdeltiin hyvin. Tähän voi käyttää vaikka vanhoja nukkaamattomia pyyhkeitä/lakanoita. Kattoa en hionut ollenkaan, koska maalimyyjä sanoi että kidesoodaliuoksella kun pesee katon, niin se hieman jo karhentaa pintaa ja tuleehan siihen vielä tartuntapohjamaalikin päälle. Myös oksalakka jätettiin pois. Nyt on vuosi kulunut katon maalauksesta ja yhtään kellertävää oksan kohtaa ei ole tullut näkyviin. Sainkin Teknoksen maalilinjalta hyvän neuvon, että jos miettii oksalakan laittoa, niin tartuntapohjamaalia voi sipaista vaikka muutaman paneelin päälle ja jos ei kahdessa viikossa oksan kohdat ole tullut läpi maalista niin ei välttämättä tarvita oksalakkaa. Katto oli myös sen verran vanha että senkin takia jätettiin oksalakka pois. Mutta kyllähän sitä suositellaan laitettavaksi koska oksalakka hidastaa oksan kohtien läpilyöntiä, mutta minä en sitä laittanut.

Pesun jälkeen (annetaan vuorokausi kuivua) aloitin maalauksen ja tässä käytin samoja maaleja kuin kaapistojen ovien maalauksessa. Eli Futura Aqua 3- tartuntapohjamaalia yksi kerros ja kuivuttuaan kävin läpi kaikki raot vielä akryylimassalla. Massan sai helpoiten rakoihin kun ensin levitti tuubista raon täyteen ja sormella pyyhkäisi tasaiseksi, ei tarvinnut enää hiomisia. Jos katossa on paikattavaa esim. reikiä yms. niin pikasilotteella voi ne paikata ja hioa, sen jälkeen pitää muistaa laittaa vielä pohjamaali paikattujen kohtien päälle. Pintamaalina käytin puolihimmeää Futura Aqua 20- kalustemaalia (sopii myös paneelikattoon). Paneelien välit maalasin siveltimellä ja paneelit telalla. Minusta sillä oli vaan helpompi levittää maali pintaan mitä lakkasiveltimellä. Suositus on että katto maalattaisiin kahteen kertaan, mutta yksi pintamaali kerros riitti meillä peittämään. 


Toivottavasti näistä ohjeista oli apua Petralle ja muillekin ja saa kysyä jos jäi jotain epäselvää :) Ohjeita ja käyttötapoja on varmasti yhtä monta kuin tekijääkin, mutta nämä on siis minun omakohtaisia kokemuksia ja vinkkejä :) Mukavaa alkanutta viikkoa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Viestit ilahduttaa, niitä on aina mukava lukea!
Voit jättää kommenttia myös vanhempiin postauksiin, vastailen niihinkin :)